Wednesday, August 26, 2009

Senyuman Semanis Coklat

Tahukah anda sebenarnya coklat mampu melindungi gigi anda?
YA! BENAR...
  • Coklat mengandungi Tanin yang berupaya mengurangkan pertumbuhan plak.Coklat juga mempunyai keistimewaan tersendiri untuk cair sendiri di dalam mulut tanpa meninggalkan sisa untuk pembiakan bakteria. ( Coklat cair pada suhu badan dan tidak perlu mengunyah coklat ketika menikmatinya).
  • Memang tidak dinafikan bahawa gula boleh merosakkan gigi. Memandangkan coklat mengandungi sukros dan laktos maka ia sering dikaitkan dengan kerosakan gigi. Namun, kerosakan gigi bukan berpunca daripada gula semata-mata malahan juga kebanyakan sumber karbohidrat.
  • Karies terbentuk apabila bakteria di permukaan gigi iaitu plak memecahkan karbohidrat dan menukarkan gula menjadi asid laktik yang perlahan-lahan akan mendemineralisasikan permukaan gigi. Maka kerosakan gigi sebenarnya merupakan kesan penukaran karbohidrat oleh bakteria dan bukannya kesan langsung daripada gula.Tanpa bakteria plak, tiada kerosakan gigi. Dengan penjagaan gigi yang baik, masalah kerosakan gigi dapat dielakkan.

No comments:

Post a Comment