Monday, August 3, 2009

Fat Bloom vs Sugar Bloom

Apa itu Fat Bloom?

  • Fat Bloom adalah pembentukan lapisan putih pada permukaan coklat.
  • Hasilnya, coklat akan kehilangan kilat dan menjadi lembut.
  • Lapisan putih ini menjadikan coklat kelihatan kurang menarik, namun jangan terkeliru antara fat bloom dengan pembentukan kulat.
  • Fat bloom disebabkan oleh pengkristalan semula lemak dan/atau perpindahan lemak dari inti ke permukaan coklat.
  • Penyimpanan pada suhu yang stabil akan melambatkan pembentukan fat bloom.
  • Fat bloom juga boleh terbentuk bila pengkristalan tidak dilakukan dengan sempurna.Dalam kes ini,coklat masih boleh dimakan.
  • Contoh: Memegang coklat dengan tangan dan menyimpannya semula ke dalam peti ais akan menghasilkan fat bloom pada coklat.

Apa itu Sugar Bloom?

  • Sugar bloom adalah lapisan kasar dan tidak sekata pada permukaan coklat.
  • Ianya terbentuk hasil daripada proses kondensasi.
  • Rasa coklat tidak berubah manakala kepekatan pula bertambah.
  • Contoh: Apabila coklat dikeluarkan dari peti sejuk, lembapan/air yang terbentuk akan melarutkan gula pada permukaan coklat. Apabila air tersebut tersejat semula, gula akan membentuk kristal yang kasar dan tidak sekata pada permukaan coklat. Ini akan memberikan rupa yang tidak menarik pada coklat.

No comments:

Post a Comment