Monday, August 3, 2009

Faktor Kritikal

Persekitaran
  • Coklat sangat sensitif kepada bau.

  • Coklat perlu disimpan di tempat yang bebas dari bau.

  • Coklat tidak boleh disimpan berdekatan / antara produk yang berbau kuat seperti daging, ikan, buah-buahan, belacan, durian dan sebagainya.

  • Pembungkus coklat juga perlu bebas dari segala bau.

  • Merokok di kawasan coklat di simpan adalah DILARANG sama sekali.

Udara dan Cahaya

  • Coklat akan teroksida dengan lebih cepat dan berubah rasa di bawah pengaruh udara dan cahaya.

  • Elakkan coklat dari pendedahan udara dan cahaya secara terus.

Kelembapan

  • Coklat perlu dilindungi dari kelembapan.

  • Elakkan menyusun coklat terus di atas lantai atau bersentuhan dengan dinding kerana kemungkinan penyerapan lembapan akan berlaku.

Perosak

  • Coklat mampu menarik minat segala jenis makhluk perosak. Amat penting mengawal masuk makhluk perosak ini dengan memasang perangkap tikus, serangga dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment