Saturday, May 16, 2009

Kelas Lanjutan Coklat

Hari ini Khadijah Cocoahaus attended 2nd class of chocolate making.
Very interesting.Banyak ilmu baru yang dipelajari hari ini.Especially about inti or ganache. My sifu, Chef Amer Hamzah the Master of Chocolatier turunkan banyak ilmu hari ini.
Kelas kali ini menarik, ramai antara kami yang sudah mula menjual coklat sekarang. Ada juga yang dah serious and ada pekerja sendiri. Punyalah excited with the class, baru je sat tadi buat tempering. All this while buat-buat tak jadi, rupa-rupanya ada combination yang salah as for couverture cannot be mixed with the usual hazelnut paste yang digunakan untuk compound.Macam manalah boleh tak perasan yang paste tu all this while was actually compound.
Tomorrow will learn how to make flower out of chocolate.Sebenarnya dah belajar dah masa 1st class, tapi tak berapa minat nak cuba coz it needs skill. Cuma esok instead of using chocolate modelling paste,Chef akan tunjukkan how to make colourful roses.Just wait and see...

No comments:

Post a Comment